Ben je student(e) en heb je een herexamen voor een taalvak? Of ben je werknemer of kaderlid en moet je binnenkort een onmisbaar taalexamen afleggen om je carrière een duwtje te geven? Dan moet je je natuurlijk goed voorbereiden. De Nederlandse Academie geeft je enkele tips om een efficiënte studieroutine te kweken.
Begin op tijd
Je moet altijd goed van tevoren beginnen aan de voorbereiding van een belangrijk examen. Je kan immers niet op één week of slechts enkele dagen tijd de kennis en leerstof van een heel jaar herhalen of een dikke syllabus doornemen. Voordat je met het echte studeerwerk begint, is het belangrijk eerst opnieuw kennis te maken met je cursus. Dit betekent dat je je cursus opnieuw moet ordenen, de losse pagina’s moet terugvinden en aandachtig je nota’s en oefeningen moet herlezen. De doelstelling is om je zachtjes in de leerstof onder te dompelen en alles in orde te maken voor het echte studeerwerk.
Studeer regelmatig
Door op tijd te beginnen, kan je je studie volledig zelf in de hand hebben. Het ergste scenario is enkele dagen voor het examen helemaal vanaf 0 te moeten beginnen, zeker wat de talen betreft. In dit geval lijkt het soms heel verleidelijk om dag en nacht door te studeren zonder te slapen of te rusten. Deze methode is nochtans verre van productief en zal je niet helpen om voor je taalexamen te slagen. Onthouden lukt enkel door regelmatig te studeren. Telkens enkele uren per dag besteden aan je studie zal veel meer vruchten afwerpen dan juist voor het examen dag en nacht blokken.
Wees niet bang om te pauzeren
Pauzes maken deel uit van je studie. Op deze manier krijgen je hersenen rust en kan je de leerstof die je net hebt gestudeerd beter verwerken. Laat je geest even op adem komen tijdens deze pauzes. Ga enkele minuten weg van je werkplek en profiteer ervan om afleiding te zoeken. Gun jezelf bijvoorbeeld een ontspannend momentje in je tuin of buitenshuis. Op de vooravond van je examen moet je er vooral aan denken goed te rusten en jezelf niet te veel druk op te leggen. Tweetalig word je niet op één dag tijd.
Organiseer je tijdgebruik
Om je studeerproces in goede banen te leiden, is het belangrijk om je tijdgebruik te organiseren. Om dat te doen, kan je best een studieplanning opstellen en deze ook naleven. Schat de tijd in die je nodig hebt om elk hoofdstuk of onderdeel te studeren en organiseer je tijdgebruik in functie daarvan. Door je studieweken goed te plannen, vermijd je dat je enkele dagen voor het examen een onmogelijke hoop leerstof moet doornemen en herhalen in zo’n korte tijdspanne.
Pas je werkmethode aan volgens het type examen
Voor een mondelinge test, moet je de leerstof luidop instuderen. Stel je voor welke vragen je vlot moet kunnen beantwoorden en neem je antwoorden op. Als je je opname beluistert, kan je gemakkelijker de fouten opsporen. Dan zal je deze fouten niet meer maken op de dag van je examen.
Om een schriftelijk examen voor te bereiden, moet je samenvattingen en syntheses van de leerstof maken. Zo kunnen je hersenen bepaalde woorden of uitdrukkingen koppelen aan een specifiek hoofdstuk. Dan wordt het schrijven van een opstel gemakkelijk wanneer de beslissende dag aanbreekt. In tegenstelling tot een mondelinge examenvoorbereiding, moet je bij de voorbereiding van een schriftelijk examen veel belang hechten aan de spelling. Noteer dus regelmatig je woordenschat en schrijf de woorden daarna opnieuw op om spelfouten te vermijden.
Herhaal je woordenschat
Voor een taalexamen is het uiterst belangrijk om de veelgebruikte woordenschat die je tijdens de les gezien hebt te herhalen. De meest efficiënte manier om dit te doen is woordenschatfiches opstellen. Noteer links de woorden in je moedertaal en rechts de woorden in de doeltaal. Door deze fiches op te stellen, kan je de woordenschat al een eerste keer instuderen en dat maakt het studeren achteraf gemakkelijker. Of het nu mondeling of schriftelijk is, je taalleerkracht zal extra aandacht besteden aan de opbouw en de betekenis van je zinnen. De theoretische basis, de vervoeging en de grammaticaregels zijn dus zeer belangrijke elementen die je moet beheersen met het oog op een taalexamen.
Oefen je hersenen op de taal
Eerder opgeloste oefeningen opnieuw maken is altijd een goed idee. Als je bij deze oefeningen geen enkele fout meer maakt, zoek dan andere voorbeelden rond hetzelfde onderwerp of dezelfde leerstof op het internet. Neem alles wat in de doeltaal beschikbaar is in je op: muziek, radio, films in de originele versie, … Als je de kans hebt, communiceer dan met een moedertaalspreker in de taal die je moet leren of ga voor een taalbadervaring naar een stad waar deze taal gesproken wordt.
Schrijf je in voor intensieve lessen aan de Nederlandse Academie
Moet je binnenkort een examen Nederlands afleggen? Dan kan de Nederlandse Academie, naast deze talrijke tips en tricks, ook helpen om vooruitgang te boeken in het Nederlands in slechts enkele weken tijd.
Dankzij onze bekwame en ultragemotiveerde leerkrachten en onze Forcing 2.0-methode, kan je je Nederlanvoods snel en duurzaam verbeteren en zal je klaar zijn voor je examen!
Schrijf je nu in voor intensieve lessen