Een e-mail in het Nederlands kunnen schrijven is van niet te onderschatten belang, zowel voor professionele als privéredenen. In dit artikel bespreken we meerdere thema’s in detail :
- Waarom het schrijven van e-mails een cruciale vaardigheid is.
- Hoe je efficiënt een mail in het Nederlands kan opstellen.
- Veelgebruikte zinnen in Nederlandstalige mails.
- Hoe de Nederlandse Academie jou kan helpen om je vaardigheden te perfectioneren.
Waarom is het belangrijk om een e-mail in het Nederlands te kunnen schrijven?
1. Gemakkelijk communiceren
De eerste reden waarom het essentieel is om een e-mail in het Nederlands te kunnen schrijven, is gemakkelijke communicatie. Nederland en België, waar het Nederlands een van de officiële talen is, zijn belangrijke economische centra. Door Nederlands te begrijpen en in deze taal te kunnen schrijven worden tal van deuren geopend. Dat geldt zeker voor netwerken en commerciële contacten.
2.Professionele kansen
Voor wie in Nederland of in België wil werken, is het kunnen schrijven van e-mails vaak een waardevolle troef. Vele lokale en internationale bedrijven eisen een zekere taalvaardigheid voor een job in deze landen. Efficiënt kunnen mailen kan dus een doorslaggevende factor zijn in het rekruteringsproces.
3. Persoonlijke relaties
In een meer persoonlijke context kan je dankzij de beheersing van schriftelijk Nederlands hechtere banden aanhalen met vrienden, collega’s of familieleden die Nederlandstalig zijn. Zo toon je ook respect voor hun cultuur en voor hun taal. Dat kan de onderlinge banden verstreken.
Hoe schrijf je een e-mail in het Nederlands?
Nu we het belang van formele en informele e-mails in het Nederlands hebben aangetoond, is het tijd om na te gaan hoe je hier efficiënt mee aan de slag kan gaan.
1. Hoe schrijf je een formele professionele e-mail (bijvoorbeeld naar een klant)?
Om goed met je formele e-mail van start te gaan, moet je de gepaste aanhef voor de situatie kiezen. De meest formele en traditionele formules zijn de volgende:
- Geachte mevrouw Peters
- Geachte heer Janssens (En niet ‘Geachte meneer Janssens’, dat is een veelgemaakte fout!)
Als je de bestemmeling kent of als de toon wat informeler is, kan je op een andere manier tewerk gaan:
- Beste mijnheer Janssens
- Beste meneer Janssens
- Beste mevrouw Peters
Wat de inhoud van je e-mail betreft: deze hangt natuurlijk af van het doel dat je wil bereiken. Tegelijkertijd is het belangrijk om te onderstrepen dat e-mails over het algemeen korter zijn en meer toegespitst op de essentie dan traditionele brieven.
De eerste paragraaf heeft vaak als doel de hoofdpunten op te sommen en de context op een bondige manier voor te stellen. De volgende paragrafen bieden de kans om de inhoud verder te ontwikkelen. Je kan gedetailleerde informatie, voorbeelden of argumenten geven om je punt kracht bij te zetten. Zo zal de ontvanger je boodschap beter begrijpen en bovendien zal het gemakkelijker zijn om efficiënt te communiceren in de digitale wereld van vandaag.
Aan het einde van je e-mail, voor je ondertekening, moet je natuurlijk een afsluitformule gebruiken. Voor een professionele formele e-mail heb je de volgende opties:
- Met vriendelijke groet,
- Met vriendelijke groeten,
- Vriendelijke groet,
- Vriendelijke groeten,
De formule ‘Hoogachtend’ is erg formeel en wat verouderd. Je vindt ze nog terug in zeer officiële brieven of als de relatie tussen de afzender en de bestemmeling gebrouilleerd is. In het Nederlands zijn ‘Met vriendelijke groet(en)’ en variaties daarop zeer veelvoorkomend. Zelfs in formele mails wordt meestal deze afsluitregel gebruikt.
Als je een e-mail naar een minister, een ambassadeur of een andere prominente persoon stuurt, kan de meest formele beleefdheidsformule gebruikt worden, namelijk ‘Met de meeste hoogachting’.
2. Hoe schrijf je een informele professionele e-mail (bijvoorbeeld naar een collega)?
In je informele e-mails zijn er verschillende opties voor de aanhef. De standaardformule voor iemand die je met de voornaam aanspreekt en die je tutoyeert, is:
- Beste Jan,
Als je de bestemmeling niet persoonlijk kent, maar als je hem of haar toch met de voornaam aanspreekt, kan je ook ‘Beste’ + voornaam gebruiken.
Er bestaan bovendien talloze andere varianten, vooral als je de bestemmeling goed kent:
- Dag Jan,
- Hey Jan,
- Hallo Jan,
- Hoi Jan,
Soms bevat de aanspreekformule enkel de voornaam, maar sommige mensen vinden dit nogal koud en onbeleefd.
Qua inhoud zijn professionele informele e-mails, bijvoorbeeld gericht aan collega’s, nogal direct. Je kan smileys gebruiken om signalen en nuances in je bericht aan te brengen… Dat is altijd leuker!
Voor de afsluitregel heb je, net zoals voor de aanhef, veel mogelijkheden. Er is ruimte om te personaliseren in functie van je relatie met de bestemmeling. Als je je richt tot iemand die je niet of nauwelijks kent, worden de volgende formules vaak gebruikt:
- Mvg,
- M.vr.gr.
- M.v.g.
Deze afkortingen van ‘Met vriendelijke groet(en)’ worden algemeen aanvaard maar sommige mensen vinden ze nogal onpersoonlijk. We raden je dus aan ze niet in officiële communicatie te gebruiken.
Bovendien kan je je e-mails ook afsluiten met formules zoals:
- Prettig weekend, (in het weekend)
- Tot binnenkort,
- Prettige vakantie,
- Prettige avond, (‘s avonds)
- Fijn weekend,
- Fijne namiddag, (‘s namiddags)
Welke zinnen komen vaak terug in e-mails in het Nederlands?
In het Nederlands bestaan er een aantal uitdrukkingen en zinnetjes die vaak gebruikt worden in e-mails. Hier vind je er enkele: