In België is het een groot voordeel om Engels te spreken. Helaas is deze troef echter niet altijd voldoende om een job te vinden, vooral in Brussel. In de hoofdstad is een goede kennis van het Nederlands een noodzakelijke tool als je voor sommige functies in bepaalde sectoren wil solliciteren.
In Waalse basisscholen is het Nederlands niet verplicht. Zelfs wanneer het Nederlands vanaf 2026 verplicht zal worden voor elk kind vanaf negen jaar, blijft de kloof tussen Walen en Vlamingen op dit moment groeien. Terwijl de meerderheid van de inwoners van het noorden van het land Frans kent, spreken lang niet alle Walen Nederlands.
Heb je geen enkele kennis van het Nederlands maar ben je overtuigd van het nut ervan? Wil je de taal van Vondel leren maar weet je niet waar te beginnen? De Nederlandse Academie geeft je raad om Nederlands te leren vanaf nul.
Tip n° 1 : Oefen je luistervaardigheid
Om Nederlands te leren, is het van het grootste belang je luistervaardigheid te oefenen. Dat geldt trouwens voor om het even welke andere taal. Je moet gewend raken aan de klankkleur en het vaak bijzondere accent. Ook het ritme van de zinnen is anders dan in het Frans.
Profiteer van je autoritjes om naar Nederlandstalige radiozenders te luisteren. Zo kan je gewend raken aan de manier waarop Nederlandstaligen spreken. Je kan bijvoorbeeld de volgende radiozenders uitproberen tijdens je ritten:
- Radio 1
- Radio 2
- Klara
- NRJ Vlaanderen
- Studio Brussel
Nu heb je geen enkel excuus meer om je oren niet te verwennen met het Nederlands terwijl je reist!
Tip n°2 : Oefen je spreekvaardigheid
Een van de meest voorkomende problemen als je een vreemde taal wil beginnen leren, is schrik om in het openbaar te spreken. De angst om fouten te maken of om belachelijk over te komen zorgt ervoor dat we ons vaak niet complexloos en vrijuit durven uitdrukken.
Maar er is geen geheim recept. Om je angst te overwinnen, moet je voortdurend spreken. Dat geldt voor het Nederlands, maar ook voor andere talen. Opgelet: praten betekent niet per se een gesprek met iemand voeren. Zo kan je eenvoudigweg zinnen die je op de radio hoort luidop herhalen. Je kan ook oefenen wanneer je alleen bent in je kamer, voor de spiegel, of onder de douche. Wees niet bang om te articuleren en zelfs het accent een beetje te overdrijven als je oefent!
Vergeet zeker niet dat hoe meer je je Nederlands oefent, hoe meer je je op je gemak zal voelen tijdens discussies. Je zal spontaner op je woorden komen.
Tip n°3 : Koop een Nederlands grammaticahandboek
Naar Nederlands luisteren en de taal spreken is goed en wel, maar het is ook belangrijk om de grammatica van de taal te bestuderen. Dat moet je zo vaak mogelijk doen.
In een goed grammaticahandboek investeren zal je helpen om de belangrijkste basiselementen van correct Nederlands te leren, vooral:
- De belangrijkste spellingsregels;
- De verschillende werkwoordtijden;
- Het gebruik van adjectieven;
- De zinsconstructie;
- De werkwoordvervoeging;
- De woordvorming.
Tip n°4 : Verrijk je woordenschat
Als je van nul af Nederlands wil leren, is het onmisbaar om woordenschat te verwerven. Zonder woordenschat is het immers onmogelijk om een gesprek te voeren.
Er zijn meerdere manieren om je woordenschat te verrijken. De radio is bijvoorbeeld een uitstekend middel om nieuwe woorden te leren en om je het Nederlands eigen te maken. Een andere manier om woordenschat te verwerven is films of series bekijken met ondertiteling in het Frans en vervolgens in het Nederlands.
Op dit moment is podcasts beluisteren erg in zwang. Dat kan via streamingplatformen zoals Spotify, Apple Music, Amazon Music en Deezer, om enkel de bekendste op te noemen. Luisteren naar gesprekken over thema’s die je aanspreken is een leuke manier van leren.
Tip n°5 : Volg lessen Nederlands met de Nederlandse Academie
Lessen Nederlands volgen met een leerkracht kan een uitstekende manier zijn om vanaf nul te beginnen met het leren van Nederlands.
De Nederlandse Academie biedt talloze lesformules aan om je te begeleiden bij het leren van Nederlands. Hieronder vind je een lijst van de lesmogelijkheden, steeds begeleid door onze gepassioneerde leerkrachten, die het Nederlands als moedertaal spreken:
- Intensieve weken in halve of hele dagen.
- Groepslessen op zaterdag van 9u30 tot 12u30.
- Avondlessen op maandag en woensdag van 19u tot 20u30.
- Privélessen.
Alle lessen van de Nederlandse Academie zijn gebaseerd op de Forcing 2.0-methode. Deze mondelinge leermethode zal je in recordtempo voortuitgang laten boeken.