“Nederlands voor alle kinderen ouder dan negen jaar.” Zo kan je de doelstelling die de Franstalige minister van onderwijs in september 2022 uitsprak samenvatten. Mevrouw Caroline Désir heeft immers verklaard dat ze het Nederlands vanaf het derde leerjaar in Wallonië wil invoeren. Deze maatregel zou vanaf het schooljaar 2027-2028 gelden.
In oktober 2022 heeft de regering van de Franse Gemeenschap haar beslissing over deze kwestie genomen. Nederlands leren zal voor iedereen verplicht worden over vier jaar, zelfs een beetje vroeger dan wat de minister van onderwijs zelf voorstelde.
Waarom wordt Nederlands verplicht in de scholen?
Deze wens om het Nederlands te verplichten in de basisschool komt tegemoet aan een taalonevenwicht dat al lang in België is verankerd: het aantal Nederlandstalige medeburgers dat Frans spreekt ligt veel hoger dan het aantal Franstaligen dat Nederlands spreekt.
Deze kloof tussen het noorden en het zuiden van het land kan al verklaard worden door één spraakmakend cijfer: tijdens het schooljaar 2020-2021 had bijna 30% van de Waalse leerlingen uit het zesde secundair nog nooit lessen Nederlands gehad tijdens hun schoolloopbaan.
Toch weet iedereen dat kennis van het Nederlands een onontbeerlijke troef is voor het professionele leven in België en zeker in Brussel. De toekomstperspectieven van Waalse jongeren zullen er dus heel wat rooskleuriger uitzien binnen enkele jaren. De Nederlandse Academie overloopt voor u de belangrijkste aspecten van dit onderwerp…
De plaats van het Nederlands in België.
In sommige Waalse scholen is het Nederlands niet verplicht. Het wordt vaak vervangen door een andere taal, zoals Spaans of Duits. Het Nederlands is echter, naast het Frans, de meest gesproken taal in België. In België kunnen 3 mensen op 4 Frans spreken, terwijl het Nederlands door 70% van de bevolking wordt gesproken, op ruime voorsprong van andere talen, zoals Engels (40%), Duits (10%) of
Italiaans (10%). Het Nederlands heeft dus een bevoorrechte plaats in het leven van de Belgen. Voor Franstaligen is het de taal die zowel op professioneel als op persoonlijk vlak het meest nuttig is.
Het belang van Nederlands op de arbeidsmarkt.
Als je werk zoekt, moet je weten dat Nederlands op je cv een bijzondere troef is. Dit geldt vooral voor bedrijven in het Brussels Gewest en de rand.
Over het algemeen zal een werkgever gecharmeerd zijn van een kandidaat met een ruime talenkennis. In vele gevallen zal deze kandidaat zelfs bevoorrecht worden tegenover een profiel met een minder ontwikkelde talenknobbel.
Meer en meer Brusselse bedrijven zijn op zoek naar tweetalige profielen Frans-Nederlands om ervoor te zorgen dat taalproblemen geen rol meer spelen bij contact met klanten of tussen collega’s. Zo kunnen de werknemers elkaar probleemloos verstaan en de professionele ontplooiingskansen zijn bovendien legio.
Een stapje zetten naar onze buren uit het noorden.
Naast alle voordelen op professioneel vlak, biedt kennis van het Nederlands ook sociale kansen. De taal spreken van je Vlaamse buren wordt beschouwd als een teken van sympathie en respect. Verlies niet uit het oog dat veel Vlamingen Frans spreken. Het is dus een mooie wederdienst om hun taal te spreken!
Door de taal van Vondel te spreken, kan je je verstaanbaar maken tijdens uitstapjes en reizen in de mooie streken die Vlaanderen rijk is.
Hoe kan je Nederlands leren?
Wil je graag een job vinden in of rond Brussel? Wil je de taal van het noorden van dit mooie land ontdekken? De Nederlandse Academie is er om jou te helpen Nederlands te leren en vooruitgang te boeken.
We bieden verschillende formules aan, van privélessen tot bedrijfscursussen. Maar we organiseren ook online gespreksworkshops, een ideale manier om de taal te oefenen en te durven spreken.
Dankzij onze unieke Forcing-methode die gehanteerd wordt door ervaren leerkrachten met het Nederlands als moedertaal, leer je snel en efficiënt aan de Nederlandse Academie.