De beste manier om taal te leren

Het leren van een nieuwe taal maakt je altijd een tikkeltje ongeduldig. Je wil immers niets liever dan deze taal in een mum van tijd beheersen zoals je moedertaal. Met deze vier tips zal je leren wat de beste manier is om taal te leren.

Tip 1: Kijk dagelijks naar het televisiejournaal

Wanneer je Nederlands leert, helpt het om anderen deze taal te horen spreken. Door dagelijks naar het journaal te kijken kom je in contact met de standaardvariant van het Nederlands. Doordat de beelden je extra context geven, begrijp je ook makkelijker wat er wordt gezegd.

Hou je het graag ontspannend? Kijk dan naar een soapserie zoals ‘Thuis’ (op de zender Eén). Daar heb je beslist veel aan doordat het tempo niet te hoog ligt!

Tip 2: Gebruik het Nederlands in alledaagse situaties

Een taal leer je pas door ze te spreken. Wil je het Nederlands zo snel mogelijk onder de knie krijgen? Oefen dan zo vaak je maar kan. Neem in het begin kleine stapjes en bestel bij de bakker je brood in het Nederlands. Ga van korte zinnetjes naar kleine gesprekjes: vraag iemand de weg op straat of maak bij de kapper een praatje over het weer.

Tip 3: Voer langere gesprekken met een moedertaalspreker

Je kunt ontzettend veel leren door gesprekken te voeren met iemand die de taal beter beheerst. Spreek dus zoveel mogelijk Nederlands met iemand die de taal meer machtig is, bij voorkeur een moedertaalspreker. Zorg dat die persoon geduldig genoeg is en begrip toont voor je onvermijdelijke foutjes. Zo voel jij je meer op je gemak en leer je sneller.

Je moet de tijd krijgen om onder woorden te brengen wat je wil zeggen, maar je gesprekspartner moet je ook durven te corrigeren. Bij de Nederlandse Academie weten we dat dit de beste manier is om snel Nederlands te leren spreken. Daarom introduceerden we onze conversatietafels, waar je dagelijks kan oefenen.

Tip 4: Kies voor immersie en dompel je helemaal onder

Het is menselijk om terughoudend te zijn in het spreken van een taal die je nog aan het leren bent. Je bent immers bang om fouten te maken. Maar laat dat net de grootste fout zijn die je kan maken: door angst te laten overheersen vertraag je het leerproces.

De Nederlandse Academie kiest voor immersieonderwijs: de lesgevers spreken vanaf de eerste dag Nederlands en verwachten van jou hetzelfde. Zo leer je snel Nederlands spreken!