Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek in het Nederlands?

Het moment van jouw langverwachte sollicitatiegesprek is eindelijk aangebroken! Tenzij je perfect tweetalig bent, is het belangrijk om je Nederlands te oefenen voor deze professionele afspraak zodat je alle troeven in handen hebt. De Nederlandse Academie geeft je de tools om je voor te bereiden op de klassieke maar toch stresserende vraag: ‘Spreekt u Nederlands?’

Overschat je kennis niet

Heb je de neiging om je kennis te overschatten? Je zou wel eens verbaasd kunnen opkijken van het taalniveau dat je gesprekspartner van je verwacht. Om dit te vermijden, stellen we je voor om een korte test af te leggen op ons onlineplatform. Zo kan je je niveau in het Nederlands inschatten door kort en bondig enkele vragen te beantwoorden.

Test je niveau hier.

Zodra je je niveau kent, is het belangrijk om dit in je cv te vermelden. Werkgevers die je cv bekijken weten dan meteen wat ze van jouw taalkennis kunnen verwachten. Ze zullen hun vragen en verwachtingen in functie van jouw niveau aanpassen.

Bereid je voor op het gesprek

Heb je een afspraak voor de job van je dromen? Ben je bang dat je je kans zal missen door een gebrekkige kennis van het Nederlands? Geen paniek, met een goede voorbereiding kan je je sollicitatiegesprek tot een goed einde brengen.

Om dit in goede banen te leiden, kan je enkele vragen voorbereiden die gesteld kunnen worden, zoals: ‘wat is je professionele parcours tot nu toe?’, ‘waarom solliciteer je voor een functie bij dit bedrijf?’, ‘wat zijn je sterke punten?’, ‘wat doe je in je vrije tijd?’,…

Studeer ook de specifieke woordenschat voor de sector waarin je wil werken. Vervolgens kan je je luistervaardigheid trainen door te kijken naar YouTubefilmpjes, series of films. Of je kan naar de radio luisteren in het Nederlands.

Je gesprekspartners zullen zeker onder de indruk zijn als je vertelt dat je graag een opleiding zou willen volgen om je Nederlands te verbeteren.

Bereid je voor op de vragen

Hieronder vind je enkele typische vragen en steekwoorden die je kunnen helpen om een antwoord te formuleren in het Nederlands:

Exemples de réponses pour un entretien d'embauche en néerlandais

Snelle en efficiënte opleidingen van de Nederlandse Academie

De Nederlandse Academie bereidt je voor op je sollicitatiegesprek zodat je alle troeven in handen hebt! Om dat te doen, bieden we verschillende cursusformules aan:

  • Intensieve weken: één of twee lesweken om snel je niveau in het Nederlands te verbeteren zodat je je kan voorbereiden op je sollicitatiegesprek.
  • Groepslessen op zaterdagvoormiddag: als je je niet vrij kan maken tijdens de werkweek.
  • Avondlessen in groep: op maandag en woensdag of op dinsdag en donderdag van 19u tot 20u30 als je overdag niet beschikbaar bent.
  • Privélessen : Dankzij één-op-éénlessen met een leerkracht die Nederlands als moedertaal heeft, zal je aangemoedigd worden om de taal vlot te spreken. Aarzel niet om bij je inschrijving te vermelden dat je je wil voorbereiden op een sollicitatiegesprek. De lessen worden dan aangepast in functie van deze doelstelling.

De Nederlandse Academie biedt lessen aan gebaseerd op onze methode, Forcing 2.0. Deze methode, die op onze school werd ontwikkeld, zet vooral in op mondelinge interactie en laat je in recordtempo vooruitgang boeken.