Hoe houd ik mijn Nederlands op peil?

Lessen… En daarna?

Contact- of afstandslessen met gemotiveerde en bekwame leerkrachten blijven een uitstekende manier om Nederlands of een andere vreemde taal te leren. Helaas volstaat het niet enkele weken of maanden les te volgen om een taal ook op lange termijn te beheersen. Je leerproces mag niet stoppen na het lesprogramma. Dan riskeer je bepaalde grammaticaregels of elementen van je woordenschat te vergeten. Een taal die je geleerd hebt, moet je absoluut op regelmatige basis onderhouden. Blijf dus je hersenen stimuleren en train jezelf in het opvangen van informatie in deze taal.
Daarom moet je regelmatig aan de slag met verschillende zintuigen.

Naar Nederlands luisteren

Een goede manier om je Nederlands op een duurzame manier te onderhouden, is je oor te trainen op de taal van Vondel. We geven je graag enkele ideeën:

 • Zet je autoradio op een Nederlandstalige zender zoals Radio 1 of Klara, twee zenders met een taalgebruik dat voor iedereen begrijpelijk is. Op deze manier hoor je Nederlands zodra je in de auto stapt.
 • Kijk naar films of series in het Nederlands. Maak kennis met de Belgische filmwereld dankzij films als Bullhead (met Matthias Schoenaerts) of Ben X. Je kan ook kiezen voor verhalen gericht op het ‘grote publiek’, zodat je jezelf niet te veel verliest in intriges. Het loont zeker de moeite eens te surfen naar VRT NU waar je honderden uitzendingen van de VRT kan bekijken. Je vindt er zowel recente uitzendingen als programma’s uit de oude doos…En dat alles helemaal gratis! Ben je geïnteresseerd in wetenschappelijke thema’s die op een duidelijke manier door echte experts worden uitgelegd? Dan is het Youtube-kanaal de Universiteit van Vlaanderen iets voor jou!

Ontdek Nederlandstalige muziek en songteksten. Kies bijvoorbeeld nummers als ‘Mijn vlakke land’ of ‘Burgerij’, Nederlandse vertalingen van ‘le plat pays’ en ‘les bourgeois’ van Jacques Brel. Als je deze liedjes in het Frans kent, zal je ze gemakkelijk begrijpen in het Nederlands. Voor andere muziek is het interessant om de tekst te bekijken terwijl je luistert. Om het populaire Vlaamse lied te leren kennen, kan je afstemmen op Radio 2.

Nederlands lezen

Een andere uitstekende manier om je Nederlands te onderhouden, is Nederlandstalige content lezen. We geven je een paar ideetjes:

 • Neem een abonnement op een Vlaamse krant of een Vlaams tijdschrift in papieren of digitale vorm, of abonneer je op een nieuwsapp. Zo zal je zeker je dagelijkse portie Nederlandstalig leesvoer meekrijgen. Als je een kwaliteitskrant wil, kan je kiezen voor De Standaard of De Morgen. Het Laatste Nieuws of De Zondag zijn goede keuzes als je een meer populaire krant verkiest. Wat tijdschriften betreft, wordt Knack gezien als kwalitatief hoogstaand, terwijl Dag Allemaal eerder aan de populaire kant is.
 • Volg Facebookpagina’s of LinkedIn-accounts in het Nederlands.

Leg een Nederlandstalige roman of een Nederlandstalig stripverhaal op je nachtkastje. De strips van ‘Suske en Wiske’ zijn gemakkelijk te begrijpen klassiekers voor Franstaligen. Over het algemeen kan je, net als bij films, kiezen voor boeken die je al kent zodat je niet volledig de mist ingaat.

Praten en babbelen in het Nederlands

Als je niet mondeling oefent, loop je het risico snel je Nederlandse vaardigheden kwijt te spelen. We geven je graag een paar tips:

 • Neem geregeld contact op met een Nederlandstalige vriend of kennis of met iemand die de taal goed spreekt.
 • Oefen voor de spiegel om een vlot gesprek in het Nederlands te kunnen voeren.
 • Lees een artikel of bekijk een programma en geef je mening over het onderwerp. Maak met je pc of smartphone een geluidsopname terwijl je spreekt en speel het fragment daarna opnieuw af. Op deze manier hoor je jezelf spreken en kan je je fouten opsporen en verbeteren. Wees dus je eigen ‘leerkracht’!
 • Neem deel aan de ludieke en verrijkende conversatieworkshops van de Nederlandse Academie.

De beste oplossing? Conversatieworkshops

Nederlands of een andere taal op peil houden kan enkel door regelmatig te luisteren en mondeling te oefenen. Er bestaat een activiteit die beide vaardigheden bijeenbrengt: de conversatieworkshops. Zo kan je naar de taal luisteren en haar direct gebruiken door te spreken met andere mensen.

De Nederlandse Academie biedt je trouwens een gloednieuw concept van workshops aan die heel efficiënt zijn om je Nederlands te onderhouden. Volg onze updates aandachtig via de sociale media of door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Wat we je al kunnen verklappen over deze workshops:

 • Begeleide discussies met een echte moedertaalsprekende leerkracht (die je taalgebruik verbetert). De leerkrachten worden opgeleid om de conversatieworkshops te begeleiden.
 • Lessen die openstaan voor iedereen, vanop afstand (7 dagen op 7) of ter plaatse voor voordelige prijzen.
 • Een echt lesprogramma gebaseerd op een thematische kalender.
 • Onbeperkte toegang met de maandpas.
 • Talloze thema’s, afwisselende en verrijkende activiteiten (rollenspellen, debatten, …)

Onze nieuwe workshops zijn een echte must om je taalkennis op peil te houden!

Schrijf je in voor de conversatieworkshops van de Nederlandse Academie