Nederlands, een belangrijke troef voor je professionele carrière

In een wereld die hoe langer hoe meer globaliseert, wordt de beheersing van meerdere talen een waardevolle troef op de arbeidsmarkt. Onder de talen die talrijke professionele kansen bieden, neemt het Nederlands een bijzondere plaats in. Ben je op zoek naar een job in Brussel, in Nederland of zelfs buiten de grenzen van de Benelux? Nederlands spreken kan nieuwe professionele deuren voor je openen. In dit artikel verkennen we de redenen waarom een goed niveau Nederlands een onmiskenbare troef is om werk in België en in het buitenland te vinden.

Femme ayant trouvé du travail grâce au néerlandais

Nederlands als troef op de arbeidsmarkt

Op een steeds competitievere arbeidsmarkt is kennis van het Nederlands een onmiskenbare troef. Deze taal biedt in feite talrijke professionele kansen, zowel in Nederland als in de Belgische regio’s waar Nederlands gesproken wordt. Kennis van het Nederlands opent deuren in een brede waaier aan sectoren: de financiële sector, engineering, logistiek, internationale handel en nog vele andere. Werkgevers valoriseren kandidaten die in staat zijn efficiënt in het Nederlands te communiceren. Dit staat hen immers toe om hun netwerk uit te breiden, contracten met Nederlandstalige partners te onderhandelen en een kwaliteitsvolle klantenservice aan te bieden aan een Nederlandstalig cliënteel. Door deze taalkennis te ontwikkelen, val je op en verhoog je je kansen om aantrekkelijke en goedbetaalde jobs te vinden op een competitieve arbeidsmarkt.

Nederlands is noodzakelijk om in Brussel te werken

Brussel biedt, als hoofdstad van België en thuisstad van talloze Europese instellingen, talloze professionele kansen. Als je voor de Europese instellingen wil werken, voor Belgische bedrijven of voor internationale organisaties die in Brussel gevestigd zijn, is kennis van het Nederlands vaak een vereiste.

Het Nederlands is, naast het Frans en het Duits, een van de drie officiële talen in België. Je kan dus in het Nederlands communiceren met je collega’s om optimaal te integreren in een Brusselse werkomgeving.

Bovendien eisen talloze Belgische bedrijven een kennis van het Nederlands om hun commerciële activiteiten in Vlaanderen te consolideren en uit te breiden. Door het Nederlands te beheersen, worden je kansen om een job te vinden en professionele vooruitgang te boeken in Vlaanderen gevoelig verhoogd.

Collègues néerlandophones et francophones discutant et rigolant ensemble

Nederlands: een economisch belangrijke taal in twee landen

Het Nederlands is niet enkel een van de officiële talen in België, het is ook de taal van Nederland, een land dat bekendstaat om zijn economische dynamiek en zijn openheid tegenover het internationale zakenleven.

Beide landen hebben solide economieën en bieden talrijke arbeidskansen in uiteenlopende sectoren. Met een goed niveau Nederlands krijg je toegang tot een grotere arbeidsmarkt zodat je jobkansen kan grijpen in beide landen.

Of je nu wil werken in de financiële, handels- of toeristische sector, kennis van het Nederlands zal je toestaan om gemakkelijker aan te knopen bij bedrijven en lokale werkgevers. Ook kan je dankzij je beheersing van het Nederlands de cultuur en de nuances van de Nederlandse arbeidsmarkt beter begrijpen.

Kennis van het Nederlands geeft je een aanzienlijk voordeel in je werk of in je zoektocht naar een nieuwe job. Dit geldt zowel voor wie werkt voor Nederlandse of Belgische bedrijven als voor wie samenwerkt met handelspartners.

Nederlands zet de deuren naar de internationale scène open

Nederlands wordt ook gesproken in sommige regio’s van andere landen, zoals Aruba, Curaçao, Sint Maarten alsook in de vroegere Nederlandse kolonies in Azië en in Afrika. Deze regio’s hebben economische en commerciële banden met Nederland en bieden professionele mogelijkheden die interessant kunnen zijn voor mensen met een goede kennis van het Nederlands. De beheersing van deze taal zal je toestaan om te communiceren met professionals in deze gebieden en arbeidskansen in internationale contexten te verkennen.

Sommige grote Nederlandse bedrijven hebben ook filialen en partnerschappen op internationale schaal. Dit betekent dat jouw kennis van het Nederlands je kan helpen om een job te pakken te krijgen in landen waar je anders nooit naartoe was gegaan of waar je nooit had kunnen solliciteren. Bovendien zijn internationale bedrijven vaak op zoek naar meertaligen. Kennis van een vreemde taal kan dus een bijkomende troef zijn op je cv.

Hoe kan ik mijn Nederlands verbeteren om werk te vinden?

Wil je Nederlands leren of je bestaande taalvaardigheid verbeteren om een job te vinden? De Nederlandse Academie is je ideale partner! Als instituut gespecialiseerd in intensieve verwerving van het Nederlands, biedt onze school aangepaste lessen aan voor alle niveaus, van beginner tot gevorderde (je kan je vaardigheid in het Nederlands trouwens testen op onze site).

In functie van jouw voorkeur en noden biedt de Nederlandse Academie zowel flexibele groeps als privélessen aan. Onze gekwalificeerde en ervaren leerkrachten begeleiden je gedurende je hele leertraject, door vooral het accent te leggen op mondelinge communicatie.

Onze vernieuwende en interactieve leermethode, Forcing 2.0, zal je helpen om snel en efficiënt vooruitgang te boeken in je leerproces van het Nederlands.

Door voor de Nederlandse Academie te kiezen, kan je profiteren van een stimulerende en aanmoedigende leeromgeving waar je snel vooruitgang kan boeken en voldoende zelfvertrouwen kan opbouwen om in een professionele context Nederlands te gebruiken. Inzetten op Nederlands leren met de Nederlandse Academie zal je nieuwe kansen bieden. Het zal je ook helpen om op te vallen op de arbeidsmarkt.