Nederlands leren dankzij Nederlandstalige series, films en radio-uitzendingen

Een nieuwe taal leren kan vaak een immense uitdaging lijken, maar het kan ook een passionerend en verrijkend avontuur zijn! Als je ervoor hebt gekozen om Nederlands te beheersen, biedt de Vlaamse cultuur jou de uitzonderlijke kans om de taal te ontdekken terwijl je je ontspant.

In dit artikel gidst de Nederlandse Academie je doorheen een waaier aan Vlaamse media die je leerproces niet enkel leuker maken, maar die je ook op een vloeiende en natuurlijke wijze vooruitgang in de taal laten boeken. 

Welke series moet je gezien hebben?

1. De Twaalf

Deze juridische serie dompelt je onder in het Belgische rechtssysteem door juryleden tijdens een proces te volgen. De realistische dialogen en de dramatische spanning houden je in de ban terwijl je beter Nederlands leert begrijpen. Door de afwisselende situaties leer je een dagelijkse en juridische woordenschat.

2. Undercover

Neem een duik in de wereld van de georganiseerde misdaad met deze beklijvende serie. De meeslepende intriges, de goed uitgewerkte personages en de interacties in het Nederlands zorgen voor een totale immersie in deze taal. Je ontwikkeld je vaardigheid om snelle gesprekken te volgen en de subtiliteiten van straattaal te begrijpen.

3. De Ridder

Als je fan bent van juridische series, is De Ridder een uitstekende keuze. Volg het professionele en persoonlijke leven van een jonge advocate. Met deze serie kan je je juridische en dagelijkse woordenschat verbeteren.

4. Eigen Kweek

Verken het leven van een familie Vlaamse landbouwers en hun hilarische avonturen. Met de humoristische dialogen en de dagdagelijkse situaties kan je je begrip van de taal verbeteren terwijl je je ontspant.

5. Dertigers

Neem in deze serie een kijkje in het tumultueuze leven van jonge volwassenen. Dankzij hedendaagse thema’s die in deze serie worden aangehaald, kan je je kennis van de eigentijdse Nederlandse woordenschat uitbreiden. Je ontdekt immers veelgebruikte uitdrukkingen. 

Met welke Nederlandstalige films kan je je amuseren en bijleren?

Films bieden een unieke kans om de taal en cultuur van een land te leren kennen via een meeslepend verhaal.

Dit zijn enkele Nederlandstalige films die je niet mag missen:

1. Rundskop (Bullhead)

Dit intense drama volgt een veekweker die bij de wereld van de steroïdesmokkel betrokken is. De rijke dialogen en de beklijvende vertolking van de hoofdacteur geven je een diepgaande immersie-ervaring in de taal. 

2. The Broken Circle Breakdown

Bereid je voor om aangegrepen te worden door deze film die de liefde en her verlies verkent. Door dit verhaal van een Vlaams koppel te volgen, leer je verschillende accenten kennen en leef je ook mee met de emoties waarmee de dialogen doorspekt zijn. 

3. Adem (Oxygen)

Ontdek de wereld van apneu in dit ontroerende drame. De realistische dialogen en de familiale interacties zullen je helpen om je begrip van de taal te verbeteren terwijl je het beklijvende verhaal volgt. 

Welke Vlaamse radio-uitzendingen kan je beluisteren om je luistervaardigheid te trainen?

Nederlandstalige radio-uitzendingen stellen je bloot aan een variëteit van accenten, stemmen en onderwerpen. Hierdoor versterk je je luistervaardigheid en kan je de taal zoals ze werkelijk gesproken wordt leren kennen.

Hier vind je enkele radio-uitzendingen die je leerproces in het Nederlands verrijken:

1. Radio 1

Deze radiozender van de Vlaamse openbare omroep biedt een brede waaier aan actualiteitsprogramma’s aan, maar ook debatten en discussies. Live naar de uitzendingen luisteren of als podcast kan je helpen om je te familiariseren met de accenten en de verschillende stemmen.

2. MNM

Als je actuele popmuziek verkiest, is MNM de ideale radiozender. Je kan je kennis van de hedendaagse straattaal verbeteren door naar Nederlandstalige presentatoren en liedjes te luisteren.

3. Sporza

Als je een sportfanaat bent, zal je op deze radiozender sportcommentaren in het Nederlands terugvinden. Dat kan een uitstekende manier zijn om specifieke sportwoordenschat te leren en om uitdrukkingen in een context te horen.

Met welke podcasts kan je al luisterend Nederlands leren?

Als je op zoek bent naar een aangename en flexibele manier om Nederlands te leren, kunnen podcasts een ideale tool zijn voor jou. Door naar podcasts te luisteren kan je je op je eigen ritme volledig onderdompelen in de taal. Hier vind je een selectie passionerende podcasts waarmee je je taalvaardigheid kan perfectioneren terwijl je verschillende onderwerpen ontdekt.

1. "Zeg het in het Nederlands"

Deze podcast is speciaal opgevat voor mensen die Nederlands leren. Elke aflevering behandelt een ander onderwerp, gaande van uitdrukkingen tot culturele nuances. Depresentatoren spreken duidelijk en spreken soms ook trager zodat je gemakkelijker kan volgen. 

2. "De Volkskrant"

Met deze actualiteitspodcast blijf je op de hoogte terwijl je je kennis van het Nederlands verbetert. Door naar deze podcast te luisteren kan je kennismaken met woordenschat en uitdrukkingen die in de media gebruikt worden.

3. "Mannen van de Radio"

Als je een dosis humor en ontspanning zoekt terwijl je je Nederlands kan verbeteren, is deze podcast jou op het lijf geschreven. De presentatoren debatteren over uiteenlopende thema’s en over de actualiteit en ze hanteren hierbij een toegankelijk taalgebruik met een flinke dosis humor.

Een persoonlijke begeleiding met de Nederlandse Academie

Behalve ontspanning, kan je je ook lessen Nederlands overwegen om snel de taal te leren. Dat is juist wat we bij de Nederlandse Academie aanbieden. Wat onze school anders maakt dan andere instellingen, is het engagement voor een persoonlijke begeleiding. Je bent niet aan jezelf overgeleverd in je leerproces.

De Nederlandse Academie biedt jou gestructureerde lessen aan, bijkomende hulpmiddelen en praktische oefeningen om je taalvaardigheid te consolideren. Bovendien krijgen de cursisten feedback en raad van onze ervaren leerkrachten om op een efficiënte manier vooruitgang te boeken.

De Nederlandse Academie biedt je niet enkel een taalopleiding, maar ze dompelt je ook onder in de Nederlandstalige cultuur waardoor je de taalsubtiliteiten beter kunt vatten en je je meer op je gemak voelt in verschillende contexten.

Of je nu je gespreksvaardigheid wil ontwikkelen, je luistervaardigheid wil versterken, je wil voorbereiden op een examen of een sollicitatiegesprek of simpelweg de rijkdom van de Nederlandse taal wil ontdekken, de Nederlandse Academie staat klaar om je bij te staan bij elke stap van je parcours.

Contacteer ons nu !