Onze tips om een vreemde taal te leren

Een vreemde taal leren is bijzonder. Er gaat immers een nieuwe wereld voor je open. Het is echter niet evident om meteen een mondje mee te praten. Deze tips helpen je alvast op weg.

Tip 1: spreek de taal vanaf de eerste dag

Natuurlijk ben je een beetje nerveus. Je kent nog maar een beperkt aantal woorden en hebt de taal nog helemaal niet onder de knie. Toch kun je de nieuwe taal beter meteen vanaf de eerste dag spreken, want daar draait het uiteindelijk om. Je krijgt een vreemde taal nu eenmaal het snelst onder de knie door te spreken.

Tip 2: dompel je helemaal onder

Leer niet enkel de taal maar verdiep je ook in de bijbehorende cultuur. Dat is niet alleen leuk, maar het zal je ook helpen om een beter inzicht te verwerven. Zo begrijp je misschien zelfs beter waarom sommige zaken op een bepaalde manier verwoord worden.

Tip 3: vergeet niet te luisteren

Spreken is één ding, maar luisteren is ook belangrijk. Het helpt je om te ontdekken hoe je bepaalde zaken onder woorden brengt. Daarnaast verbetert je uitspraak aanzienlijk als je aandachtig luistert naar de verschillende klanken. Door te luisteren steek je heel wat op.

Tip 4: leer een taal met een doel voor ogen

Weet waarom je een bepaalde taal leert. Wil je je op vakantie beter kunnen uitdrukken? Is je motivatie eerder beroepsmatig? Weten waarom je een taal leert, geeft richting aan het leerproces en zorgt ervoor dat je steeds gemotiveerd blijft.

Tip 5: stap uit je comfortzone

Iedereen kent het wel: uit angst om fouten te maken, aarzelen we om een vreemde taal te spreken. Dat is nergens voor nodig. Alleen door te oefenen en fouten te maken kun je bijleren. Dwing jezelf dan ook om buiten je comfortzone te treden. Wil je je nieuwe taal toch liever niet meteen in ‘de echte wereld’ gebruiken? Of wil je gewoon naar hartenlust oefenen om de taal zo snel mogelijk onder de knie te krijgen? Schuif dan eens aan bij onze conversatietafels.

Tip 6: durf het luchtig en speels aan te pakken

Natuurlijk is het je menens, maar dat wil niet zeggen dat een speelse aanpak slecht is. Daag jezelf uit om een mop te vertellen in deze vreemde taal of speel taalspelletjes. Wie weet kun je zelfs vrienden of familie erbij betrekken!

Tip 7: praat tegen jezelf

Het klinkt gek, maar dit is een laagdrempelige manier om je taalvaardigheid te oefenen. Stel je een bepaalde situatie voor en daag jezelf uit om je staande te houden in deze vreemde taal. Hoe zou het gesprek verlopen?

Een vreemde taal leer je door te oefenen! Laat geen kans onbenut!