Waarom moet je een vreemde taal leren ?

Of je nu een tiener bent of al een paar grijze haren hebt, een tweede taal leren is altijd een plezier. Ook je gezondheid heeft er baat bij wanneer je jezelf deze uitdaging oplegt. Ben je benieuwd naar de gezondheidsvoordelen? Lees dan even verder.

Je hersenen groeien bij het leren van een tweede taal

Enkele jaren geleden ontdekten Zweedse onderzoekers dat het aanleren van een nieuwe taal verregaande gevolgen heeft: de hippocampus, het deel van de hersenen dat een cruciale rol speelt bij de werking van het geheugen, neemt toe in omvang. Dat is al merkbaar na drie maanden van intensieve taaltraining.

Je slaat nieuwe informatie makkelijker op

De hippocampus speelt ook een grote rol bij het opnemen van nieuwe informatie. Wie een tweede taal leert, zal nadien ook in staat zijn om andere nieuwe informatie makkelijker te onthouden. Het menselijk brein is immers als een spier: hoe meer je traint, hoe beter ze zal functioneren.

Alzheimer en dementie krijgen minder kans

Bij mensen die hun geheugen actief trainen en een tweede taal leren, steken symptomen van aandoeningen als Alzheimer en dementie pas veel later de kop op. Gemiddeld zijn personen 71,4 jaar oud wanneer de eerste tekenen zich voordoen. Spreekt iemand meerdere talen? Dan zien we doorgaans pas vier jaar later symptomen de kop opsteken. Dat wijst erop dat het actief benutten en uitdagen van je brein een positief effect heeft op de werking ervan.

Je bent een betere multitasker

Meertalige personen zijn vaak in staat om snel en probleemloos te switchen van taal binnen een gesprek. Dat is een vaardigheid die zich ook op andere domeinen zal manifesteren. Het maakt van hen betere multitaskers. Taken combineren of bepaalde impulsen negeren? Wie twee of meer talen spreekt heeft er doorgaans weinig moeite mee.

Relativeren is een kunst die meertalige personen beter beheersen

Soms komt het er in het leven op aan om de dingen in het juiste perspectief te zien. Ook dat is een vaardigheid die meertalige personen beter beheersen. Stress en frustratie krijgen dan veel minder kans.

Wil jij ook een tweede taal leren?

Het leren van een tweede taal heeft veel mentale en fysieke voordelen, om nog maar te zwijgen over de leuke sociale aspecten. Wil jij ook graag een mondje kunnen meepraten in een vreemde taal? Neem dan eens een kijkje bij de grootste Nederlandse taalschool van Brussel: de Nederlandse Academie.

* Frais d'inscription, matériel et accès à la plateforme d' e-learning non-compris.