Voordelen van tweetaligheid : Nederlands als troef op de arbeidsmarkt

Veel bedrijven zijn op zoek naar tweetalige werknemers. Moet de HR-manager van je droomfirma kiezen tussen iemand die meertalig is en iemand die slechts één taal spreekt? Dan is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Maar waarom is tweetaligheid vandaag de dag eigenlijk zo’n groot voordeel op de arbeidsmarkt?

Alle voordelen op een rijtje

Tweetaligheid heeft veel voordelen. We zetten ze even voor jou op een rijtje.

1. Klantvriendelijk

Wanneer je tweetalig bent, ben je in staat om met klanten te communiceren in hun eigen taal. De klant zal zich meer op zijn gemak voelen bij jou. Zo ontstaat er een vertrouwensband en kan je klanten aan jezelf of je onderneming binden.

2. Weg met culturele verschillen

Culturele verschillen kunnen een professionele relatie de das omdoen. Tweetalige personen beschikken vaak niet alleen over de betreffende taalkennis waardoor communicatie een stuk vlotter verloopt, ze hebben doorgaans ook meer voeling met de andere cultuur, waardoor ze meer inlevingsvermogen tonen en beter luisteren.

3. Meer kansen op de arbeidsmarkt

Bedrijven werken steeds meer op internationaal niveau. Door de opkomst van digitale marketing bereik je nog sneller mensen van over de hele wereld. Hierbij is tweetaligheid een grote troef. Belgische bedrijven staan te popelen om tweetalige werknemers aan te nemen.

Hoe word je tweetalig Nederlands-Frans?

In België zijn Frans en Nederlands de meest gevraagde talen bij werkgevers. Als je ze beide vlot beheerst, heb je een grote troef in handen. Veel mensen in Brussel en Wallonië spreken perfect Frans en vaak een aardig woordje Engels of zelfs Spaans.

Toch blijft het Nederlands wat achter, waarschijnlijk omdat dit een taal is die vaak bestempeld wordt als ‘moeilijk’. Veel mensen gaan deze uitdaging liever uit de weg. Dat is jammer, want als jij deze uitdaging wel aangaat, steek je gegarandeerd andere kandidaten de loef af wanneer je gaat solliciteren.

Wil jij je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Bekijk ons uitgebreide cursusaanbod dan eens. We bieden verschillende intensieve cursussen op maat aan, zelfs op zaterdag of ’s avonds. Contacteer ons voor meer informatie.